Oldalak

2012. március 3., szombat

Herp Derp a FanMadekről

Itt egy bejegyzés Herp Derp-től aki már nem kis ideje tartja szemmel a FanMade univerzumát és talán jó pár bejegyzéssel később is ez lesz az egyik kedvenc bejegyzésem:



Fanmade alkotásokról vegyesen
A legelső rajongói alkotás, amibe belefutottam az a Fun With Akatsuki volt még sok évvel ezelőtt. Bár viccesnek és újszerűnek találtam (ráadásul épp Narutard korszakomat éltem) túlságosan sötétnek és nyomasztónak éreztem az egész megvalósítást. Ez főképp a nagyon mély tónusoknak és vastag vonalaknak volt köszönhető. Ettől eltekintve élveztem azt a pár epizódot, amit az azóta már sokat emlegetett izraeli fiatal készített, de hamar lecsengett az egész.
Az Egy Akatsukis Élete már mélyebb behatást tett rám, bár meg kell említenem, hogy ezt a kijelentést nem kell „soknak” érteni. A behatás itt csak azt jelentette, hogy élveztem a részeket, néha még el is mosolyodtam (inkább a jól elhelyezett utalásoknál, mint a poénoknál), viszont nem vált kedvenc sorozatommá. A Dani neve által fémjelzett EAÉ egy frappáns alkotás, kifejezetten jó rajzstílussal és dinamikus animációkkal, így sajnos-nem sajnos nem is váratott magára sokat, hogy ilyen-olyan próbálkozások szülessenek meg a szárnyai alatt.
Mindamellett, hogy érthető az ok-okozati lánc, nem tetszett, hogy egyre több, sokszor végtelenül ostoba és rossz alkotások tömkelege jelent meg az úgynevezett Fanmade piacon. A Hebis Barmok volt az első, amelyikkel szerencsém (?) volt összefutni. A nyilvánvaló pozitívumai mellett, mint: egyedi rajzstílus (ami kinek tetszik, kinek nem), a Naruto történetétől egyre jobban eltérő saját storyline, Yoko egész kellemes orgánuma, sajnos szerintem nagyon sok negatívuma van. Abból a szempontból kifejezetten rossz választás volt a Hebi, mint főszereplő, hogy a Naruto történetén belül szinte alig tudunk meg valamit a karakterekről. Yoko ráadásul mintha ezt a kis információhalmazt is egyszerűen kidobta volna a kukába: a Hebis Barmok szereplői legfeljebb kinézetükben és nevükben hasonlítanak a Narutoban megjelenő megfelelőikhez.
A saját történet miatt új, a Narutoban egyáltalán nem szereplő karakterek jelentek meg, ami érdekes is lehetne, de sajnos bármennyire is pozitívum a saját story, akkor már nem az, ha az teljesen érdektelen. Nem érzek minimálisan se semmit egyik karakter iránt, sőt néhány még kifejezetten idegesítő is. Míg az EAÉ részei alatt viszonylag meg lehet kedvelni a szereplőket, addig a HB-ben ez már nem ilyen egyszerű, aminek szerintem nagyon egyszerű oka van: jellemtelenség és a történet kidolgozatlansága. A Hebi karakterei habár majdnem mind új jellemet kaptak, de ez nem hozott érdembeli fejlődést. Akinek a Narutoban megjelenő Hebi is tök érdektelen, fillerkarakterekből álló csapat, azok számára szerintem a Hebis Barmok Hebije is az marad. Ez egyesülve a történettel egy semleges érzelmű elegyet alkot. Suigetsu egy rész alatt összejött egy teljesen random karakterrel, akitől a rész végén már meg is fosztották. A nézőnek ideje sem volt, hogy bármiféle hatással is legyen rá ez az esemény, így meg totál érdektelen lesz Suigetsu depressziója a következő részben. Egy karakterrel, aki öt percig volt a képernyőn nem tud a néző azonosulni. Persze érthető, hogy Yoko ezt saját tapasztalataiból, saját depressziójából szülte, de ha meg az a helyzet, hogy a saját történetedet akarod előadni fiktív környezetben, akkor érdemes a nézőt jobban bevonni a dologba és nem in medias ressel belenyomni azt a sűrűjébe. A háttér ismertetésére, a mézes hetekre akár több epizód is elmehetett volna - emelett meg lehetett volna másik szálon poénos story is, így nem húzzák a szájukat a nézők - és akkor talán többet is jelenthetett volna ez az egész ív. Így viszont egyre jobban eljutunk oda, hogy jellemtelen, érdektelen karakterek körül érdektelen történet forog. Nagy kár.
Az Espada Clubról már többször kifejtettem a véleményem a blogján, így nem akarok sokáig húzni. A rajz bár hagy kívánnivalót maga után, nem rossz. A probléma az animációval van, ami gyakorlatilag nincs is; úgy tűnik szinte, mintha egy képregény képei csak egymás után lennének vágva. Már javasoltam, de itt is leírnám: jobban állna egy manga, így a rajzok jobb kidolgozására is jutna idő. A történet csak egy kifogás a poénokhoz, a poénok viszont nem jutnak tovább a pisi-kaki-szex-buzi szinten. A szereplők a főszereplőkön kívül élettelen bábuk, amelyek csupán a díszlet előtt pörögnek-forognak, meg néha „poénkodnak”. Kíváncsian várom a megújulást, mert ez eddig nem élvezhető számomra.
Az Aaron viszont kellemes csalódás volt, ami eddig úgy tűnik képes kiugró eredményt is produkálni majd a jövőben (ha folytatódik). A rajzolás és az animáció bár néha nem klappol, mégis mozgalmasabb és élettel telibb, mint például az Espada Club vagy a Jitsu Harcosok bármelyik jelenete volt. A történet is kezd eltérni a sablonok egymásra hányásától, ha majd a karakterek is kidolgozásra kerülnek, akkor egy kifejezetten érdekes sorozat lesz belőle. A hiba itt is megvan, túl kevés jelenetet kapnak a szereplők ahhoz, hogy érzelmeket váltsanak ki, és a túl kevés szereplő (főleg „gonosz”) miatt már unalomba fullad, hogy állandóan Sinneddel csatáznak a főszereplők.
A többi sorozat úgy gondolom nem üti meg azt a szintet, hogy írjak róluk. Nekik vagy gyakorolniuk kell, vagy felhagyni az egésszel, ha rájönnek, hogy ez nem nekik való. Ami nem megy, azt felesleges a végtelenségig erőltetni. Végszóként meg egy jó tanács: tudom, hogy tizenévesként az ember lánya, fia minden sikeres dolgot megpróbál lemásolni, a saját ötleteit hozzáadni. De érdemes először végiggondolni pár napig, hétig vagy hónapig: ez biztos menni fog? Van elég ötletem? Tudok én történetet kitalálni? Tudok új poénokat elsütni? Ha bármelyiknél is kétség merül fel, akkor inkább még gondoljátok végig többször a dolgot, vagy oda juttok, hogy a sorozatotok pár (nevetséges) rész után eltűnik a süllyesztő fekete, büdös tengerében, ahogy ez például megesett a Jitsu Harcosokkal és a Bleach Note-al is, vagy a több tucat hasonló gyászos alkotással.



Köszi a bejegyzésért Herp Derp.

18 megjegyzés:

  1. Ez volt àm a rèszletes kritika Herp Derp :D koszi

    VálaszTörlés
  2. Mintha a vége meg lenne vágva. Nem is kicsit. Hol a többi az EC-ről, Aaronról meg a befejező sorok? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Herp derp tovàbbra is csak a pisi kaki sex dologgal nem èrtek egyet :) a tobbi okè

      Törlés
    2. De Markov kérlek, egy átütő poént mondj, ami ráadásul nem kisgyerekes...

      Törlés
    3. Ebbe a sorba én is beállok.:D
      Megjegyzem, a "Yugit felzabáló patkányok" nem számít.;)

      Törlés
    4. Én így rögtében tudok egyet mondani; amikor Justin Bieber a pokolban szembesült Ulqiorrával mint sátánnal persze ez ellen is sok dolog szól pl.: hogy szerintem egyáltalán nem kellet volna felhasználni az EC-ben Justint de ez nem tartozik a pisi kaki sex kategóriába. (:/

      Törlés
    5. à mert gumikacsàs hitler micsoda? xD vagy amìg nem lesz full 1aè azaz rèszeg karakterek,buli,hànyàs,sunyi cèlozgatàsok addig nem jò? :D

      Törlés
    6. Nagyon rossz példa erre a gumikacsás Hitler mert ha erősen is hangzik ez a mondat a fülednek akkor is ez az igazság: Az a kép amelyiken gumikacsázik Hitler maximum egy karikatúrának felel meg és személy szerint én a humort se látom benne. /:

      Törlés
    7. Már látom, velem van a baj. Én az említetteken maximum mosolyogni tudtam, már ha egyáltalán tudtam. Markov én az EAÉ-n nem azért nevetek, mert "részeg karakterek, buli, hányás" a poén középpontjában álló tényezők, hanem azért mert inteligens humort tartalmaz, és még a kevésbé ilyen poénok is olyan abszurd helyzetet állítanak fel, amelyet nem lehet mással, csak nevetéssel nyugtázni. Félreértés ne essen, az említett sorozatnál sem nevetek mindenen "elfogultságból", de ott nagyobb számban fordulnak elő az említett poénfélék.
      Másrészt az EC-ben is van, ami tetszik, csak kevesebb, és nem hagytak annyira mély nyomot bennem...(pl. a tokás-ichigon most is szakadok x'D)

      Ui.: a sunyi utalásokat/célozgatásokat szeretem 8D:P:P

      Törlés
    8. Majd ha valaha is eléri azt a szintet az EC a jövőbe beletekintő 20 részével mint az EAÉ a mostani 31 részével akkor lehet majd igazán összehasonlítani. Ergo ez nem csak azt jelenti, hogy "szegény" Markovot nem kéne Dant-Cval egy kalap alá venni, de Markovnak se kéne olyan szinten emlegetni az EC-t mint az EAÉ-t mert attól, hogy van egy kisebb nézettsége távol áll a kettő sorozat minősége az EAÉ javára.

      Törlés
    9. Markov:
      31 epizód alatt össz-vissz 2x esett meg, hogy hányt egy karakter. Buli is körülbelül 5x volt.

      Bár meg se lepődök, hogy védekezésképp szokás szerint támadsz...

      Törlés
    10. emberkèk ezuttal csak vicceltem nem tudom feltunte -e a smiely a mondat vègèn... szò sincs osszehasonlìtàsròl csak poènkodni akartam.

      Törlés
  3. :OOO Hupsz nem vettem észre, hogy van több oldal is de gyors korigálom. Sajnálom.^^"

    VálaszTörlés
  4. Életem egyik legjobb döntése volt a BN -t befejezni :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyet biztos nehéz bevallani saját magadnak de ha Herp Derp elvén gondolkodtál most akkor elgondolkodtál azon is biztos, hogy miképp tovább vagy esetleg lesz-e még tovább.

      Törlés
    2. Egyértelműen szeretném folytatni a fanmadezést, mert jó elfoglaltság és imádtam csinálni. ( Vagyis ha éppen volt ihlet és kedv. )

      Törlés
  5. http://simonmiki.blogspot.com/2012/03/az-elmaradt-bejegyzes.html Tessék Saikon itt a bejegyzés amit kértél.

    VálaszTörlés